Kosmetyki z gliny? Bentonit

Bentonit jest nazwą nadaną różnym iłom, które występują naturalnie w przyrodzie. Wszystkie formy bentonitu zawierają pierwiastek krzemu oraz co najmniej jeden dodatkowy minerał. Każdy rodzaj glinki bentonitowej ma swoje zalety i konkretne zastosowania.

Forma bentonitu, która zawiera krzemiany glinu jest częstym składnikiem produktów do pielęgnacji skóry, mogą go zawierać zarówno: krem do cery mieszanej, peeling do ciała lub krem koloryzujący. Inne rodzaje bentonitu mogą być stosowane również w niewielkiej ilości w różnych produktach kosmetycznych.

Bentonit został formalnie zidentyfikowany w 1898 roku przez Wilbura C. Knighta. Na długo zanim nadano mu oficjalną nazwę, bentonit był używany do leczenia ran, a także do pielęgnacji skóry. Pierwsze ślady wykorzystania betonitu sięgają już starożytnej Mezopotamii.

kosmetyki z glinyTwój ulubiony krem do skóry mieszanej może zawierać bentonit z wielu powodów, ale zazwyczaj stosowany jest on ze względu na swoją chłonność. Glina składa się z bardzo drobnych struktur z małą ilością miejsca między nimi. Te małe przestrzenie łatwo przyjmują płyny, a raz pochłonięty płyn już w niej zostaje. Ta właściwość sprawia, że bentonit bardzo skutecznie pochłania tłuszcz z naszej skóry. Powszechnym zastosowaniem betonintu są więc maski przeznaczone do cery tłustej. Może on również być stosowany w strefie T twarzy w celu zmniejszenia objawów świecącej się skóry, który jest typowy dla skóry mieszanej. Dla osób cierpiących na trądzik i ze skórą z powiększonymi porami, bentonit wpływa na redukcję produkcji łoju, który zatyka pory, a jednocześnie wpłynąć na ich obkurczenie.

W niektórych preparatach betonit ma tendencje do tworzenia oddzielnej fazy produktu. Jeśli to niepożądane zjawisko nastąpi, skóra może się odwodnić i możemy odczuwać swędzenie i pieczenie. Efekty wysuszenia bentonitem można złagodzić, stosując krem nawilżający. Bentonit jest częstym składnikiem naturalnych linii do pielęgnacji skóry, w tym produktów ekologicznych bez konserwantów.

Niektóre produkty do pielęgnacji skóry wykorzystują bentonit jako materiał złuszczający. Produkty, które posiadają bentonit jako mechaniczny element złuszczający to: żele oczyszczające do ciała, balsamy i kremy złuszczające. Zastosowanie bentonitu do złuszczania może przyczynić się do wyrównania struktury skóry. Drobne linie i zmarszczki stają się wówczas mniej widoczne, a jednocześnie można zniwelować przebarwienia skóry. Regularne złuszczanie pomaga również zapobiec zatykaniu się porów, co jest korzystne przy leczeniu trądziku.

Bentonit może być dodawany do produktów do pielęgnacji skóry, aby zwiększyć lepkość substancji. Włączenie bentonitu w skład preparatu zmniejsza przejrzystość kremu, żelu i płynu, dzięki czemu produkty są bardziej atrakcyjne wizualnie. Oprócz suchości skóry, bentonit nie powoduje działania ubocznego i nie jest powszechnym czynnikiem alergizującym. Ze względu na swoje naturalne pochodzenie, bentonit jest częstym składnikiem naturalnych linii do pielęgnacji skóry.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *